tiistai 1. tammikuuta 2013

uudenvuodenmietteitä

Uuden vuoden kunniaksi ihmiset tuppaavat tekemään uudenvuodenlupauksia. Mitäpä jos tänä vuonna lupaisit pupullesi enemmän seuraa, rapsutuksia ja huolenpitoa?

Etenkin jos kani on yksineläjä, sille on tärkeää saada seuraa omistajastaan ja päästä niin usein ja niin pitkäksi aikaa vapaaksi kuin on mahdollista. Mitä vähemmän kaneja omistaa, sitä enemmän niille pystyy antamaan aikaa yhtä kania kohti. Se lyhyt viisiminuuttinen rapsutus on pieni, mutta tärkeä osa kanin päivää. Kani nauttii rapsutuksesta ja näin myös kanin ja omistajankin suhde syventyy hieman.


Usein ihmiset väittävät etteivät "ehtineet" päästää sitä kania tänään vapaaksi koska oli niiiin paljon kaikkea muuta. Huomaan selittäväni tätä itsellenikin joskus. Ei ehditty koska "tein läksyjä" ja "jumahdin koneelle/telkkarin ääreen". Ota hyvä ihminen se kani huoneen lattialle vapaaksi ja tee läksyt lattialla kani seurana, sama juttu tietokoneella olemisessa ja televisioin katselussa. Nykyajan tietokoneet ovat pääasiassa läppäreitä, joten ei ole vaikeaa istahtaa lattialle datailemaan. Lattia on muka kova? Laita tyyny takamuksen alle... Usealla on myös telkkari omassa huoneessa tai kanit ovat vapaana olohuoneessa, joten silloinkin voi ihan hyvin tehdä samoin kuin tietokoneen kanssa. Tai jos kani ei saa olla olohuoneessa vapaana, sen voi ottaa syliin ja rapsutella. Telkkaria katsoessa on eeeerittäin helppo silitellä kania, se sujuu kuin itsestään koska se ei vaadi sen suurempaa aivotoimintaa.

Samoin kun hitusen panostaa enemmän virikkeistämiseen ja käyttää aivoja (sitä osaa mitä et käyttänyt telkkaria katsoessa) virikkeiden keksimiseen, saa viihdytettyä kania hieman kauemmin. Hyviä virikkeistämiskeinoja on namipallot joita saa eläinkaupoista. Nillä on sinänsä aika paljon hintaa, mutta halvempiakin versioita löytyy, esimerkiksi vessapaperien hylsyt. Ne toimivat hieman samalla tavalla, mutta ne on tuhottu hetkessä. Hylsyihin voi laittaa porkkanaa tai muuta tuoreruokaa/kanin omaa kuivaruokaa/heinää, päät suljetaan sisäänpäin ja hetken kun hylsyä ravistaa kanille niin että se tajuaa siellä olevan ruokaa, pupunen on taas virikkeistetty hetkeksi aikaa. Myös muoviset kissanlelut joissa on kulkunen sisällä, ovat hyviä virikkeitä kanille. Tuoreruokaa antaessa sen porkkanan voi jättää häkin päälle, josta kani saa pienellä kurottelulla syötyä sen.Myös eläinkaupoista saatavat heinäpallot on ihan käteviä kun niihin laittaa jotain syötävää ja ripustaa häkin kattoon niin että kani joutuu tekemään hieman hommia saadakseen herkut. Vapaana ollessaan kanille saa enemmän tekemistä kun tekee muutamasta erikokoisesta pahvilaatikosta labyrintin. Tavallisista ruokakaupoista kun kysyy kiltisti myyjältä että saisiko pahvilaatikkoja, he antavat todennäköisesti niitä mielellään pois. Ja kun ruokakaupasta on kyse, sieltä löytyy hyvinkin erikokoisia pahvilaatikoita. (terv. kaupantäti).

Samalla muistuttaisin, ettei kaikki eläinkaupasta ja ruokakaupoista saatavat herkut ole sopivia kaneille vaikka paketista löytyisikin kanin kuva. Kanin herkkuja ostaessa pitää muistaa se, että kani on täysin kasvinsyöjä, eli sille ei tulisi tarjota mitään eläinperäisiä tuotteita kuten lihaa, munia ja maitoa. Myöskään sitrushedelmät, sipulit ja punajuuri eivät ole sopivia ruokia kaneille. Ja tietenkään ei saisi unohtaa hyvälaatuisen heinän merkitystä kanille, sillä se on kanin pääravintoa. Kaikki muu, pelletti, kaura ja herkut ovat vain plussaa.

Menestyksekästä ja pupunpehmoista uutta vuotta kaikille!

2 kommenttia:

Marika T. kirjoitti...

Tuo tosiasia, että mitä vähemmän kaneja omistaa, sitä enemmän niille pystyy antamaan aikaa yhtä kania kohti pysyy aina mielessäni kun kanimäärä meinaa alkaa kasvamaan. Pyrin itse pitämään kanimäärän tässä kotosalla pienenä, että ehtii oikeasti seurustelemaankin kaikkien kanssa.

Hetki sitten oli yhdeksän kania, mutta nyt kummasti on taas 12. Siihen päälle koirat ja kanat. Tietty nuo kissatkin tuossa pyörii.. Nooh.. :)

Hanski kirjoitti...

Jep, sen oon ittekkin huomannut, mutta nykyään yritän virikkeistää noita huomattavasti enemmän ja kohta saa onneksi kaksi urosta kaveritkin :)